Impressie
Over de routes
Belangrijk is dat iedereen moet kunnen genieten van de Hunze. Daarom zijn en worden er nog steeds verschillende mogelijkheden geschapen om in het gebied te recreëren. Het in april geopende Tussenwater is daar een mooi en recent voorbeeld van. Voor wandelaars en kanoërs is een groot gedeelte van het gebied het gehele jaar vrij toegankelijk, behalve in het broedseizoen (15 maart – 15 juni). Het gebied is ook voor wandelaars opengesteld. De kaden zijn het gehele jaar vrij toegankelijk. Een unieke gelegenheid voor de wandelaars om hier voor de eerste keer kennis mee te maken.
Dit jaar gaan de routes via Midlaren en een speciaal voor de Hunzeloop aangelegde “brug” naar de Groeve waar we een unieke gelegenheid krijgen om het gemaal Oostermoer van binnen te bewonderen. Daarna steken we de weg over en mogen we bij hoge uitzondering over het terrein van het Waterbedrijf Groningen en krijgen we een eenmalige kans te zien waar het Groninger drinkwater naar boven wordt gepompt.
Vandaar gaan we door het in april nieuw geopende natuurgebied Tusschenwater waarmee we de kans krijgen met deze nieuwe natuur kennis te maken.
De langere routes gaan verder via natuurlijke routes door het prachtige Hunzedal en het Annermoeras. De kortere routes buigen eerder af en gaan via aantrekkelijke bospaden naar de finish. Op het start-finish terrein is volop gelegenheid om nog even gezellig na te zitten met muziek en een aantal interessante kraampjes.
Over het Hunzedal
De Hunze heeft twee bovenlopen: het Voorste Diep en het Achterste Diep. Het Voorste diep ontsprong in de venen ten zuiden van Borger en brak door de Hondsrug heen richting Hunzedal. Later werd door dit doorbraakdal het kanaal Buinen-Schoonoord gegraven. Het Achterste Diep ontstond in de venen ten oosten van Exloo. Ter hoogte van het Drouwenerzand komen Voorste en Achterste Diep samen om als Hunze verder te gaan. De beek stroomt het Zuidlaardermeer in en als je de moderne kaarten mag geloven, komt-ie er niet weer uit… De totale lengte is ongeveer 40 kilometer. In het Hunzeproject is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de totale
ontwikkeling van het gebied. Naast natuurontwikkeling behelsden de plannen ook het vergroten van de waterbergingscapaciteit, het verbeteren van (natuurlijke) waterzuivering en het verduurzamen van de winning van drinkwater. Daarnaast zijn/waren het verbeteren van woon- en leefklimaat en het stimuleren van recreatie belangrijke doelen. Zo is de Hunze zelf ook toegankelijk gemaakt voor kanovaarders en schaatsers.